Gęsina – zdrowe kalorie

Gęsina – zdrowe kalorie

Redakcja

2016-09-30

1 komentarz

Kto z nas wie, jak smakuje gęsina? No z całą pewnością, wiemy wyłącznie, że to tłuste, zatem bezwartościowe mięso. A wszak polska gęś owsiana to arystokracja wśród drobiu. Doceniają ją zagraniczni smakosze. Zdecydowanie warto, by a także na naszych stołach objawiła się od czasu do czasu. Polską tradycją okazuje się gęś pieczona z jabłkami.

Jak jeszcze można podawać podawać gęsinę?

Gęsina na polskich stołach gości rzadko, a szkoda, bo kiedyś zajadaliśmy się nią od św. Marcina, przez święta Bożego Narodzenia (obowiązkowo na Nowy Rok), aż do końca zimowego karnawału. Pieczona gęś z jabłkami nie była żadnym rarytasem.

Gęsina: prawidłowe kalorie

Gęsina okazuje się najbardziej tuczącym drobiem - 100 g to 339 kcal (na rzecz przyrównania: indyk posiada wyłącznie 129 kcal w 100 g, kurczak - 158 kcal). Ale gęś porównując z innymi gatunkami mięsa posiada korzystniejszy skład tkanki tłuszczowej. Jest w niej sporo kwasów jedno- a także wielonienasyconych, w tym zdecydowanie dużo więcej korzystnych na rzecz mięśnia sercowego kwasów omega-3 a także omega-6 porównując z mięsem indyczym lub kurzym. Z tuszki ważącej 6 kg można osiągnąć 1 litr smalcu. To tkanka tłuszczowa w czystej formie. Gęsi smalec posiada niewygórowaną temperaturę topnienia, co czyni go łatwo strawnym, a równocześnie prowokuje, że nie zaleca się na nim smażyć.

Polska gęsina: gęś owsiana co to oznacza biała kołudzka

Chociaż Polska okazuje się największym producentem gęsiny w Starym Kontynencie, na statystycznego Polaka wypada jedyne 17 g gęsi rocznie. Prawie cała wytwarzanie trafia na rynek niemiecki! W związku z tym nie trzeba się dziwić, że gęsi ogólnodostępne w polskich supermarketach (zazwyczaj znajdują się to mrożone tuszki) wszelkie napisy na foliowym pudełku posiadają w języku niemieckim. Jest dużo rodzajów gęsi domowej, wśród nich gęś biała kołudzka - jedyna rdzennie polska odmiana pochodzi z Kołudy Wielkiej obok Inowrocławia na Kujawach. Zwana okazuje się gęsią owsianą – karmi się ją prawie tylko paszami zielonymi, a przez 3 ostatnie tygodnie dostaje wyłącznie owies.

Jak upiec gęś?

Najsmaczniejsze okazuje się mięso ze sztuk młodych, ważących 3-4 kg. Starsze gęsi znajdują się zdecydowanie bardziej tłuste. Stale gęś pieczoną faszeruje się jabłkami lub gruszkami. Owoce pasują do smaku mięsa, analogicznie jak majeranek, kminek mielony, rozmaryn, jałowiec, oraz imbir. Gęś faszeruje się także kaszą gryczaną lub suszonymi śliwkami.

Przed pieczeniem moczy się ją 2-3 h w zimnej wodzie. Po natarciu przyprawami także świetnie ją odłożyć na 2-3 h do lodówki. Najdogodniej ją piec w brytfannie z kratką - wówczas tkanka tłuszczowa będzie skapywał na dół. W okresie pieczenia tuszkę musimy polewać wytapiającym się tłuszczem, bulionem lub winem. Upieczoną gęś zaleca się skropić chłodną wodą a także jeszcze parę min. potrzymać w piecyku - a wtedy skóra będzie krucha.


Dodaj komentarz

Komentarze

kuanto

2016-10-16 16:49:29


lepsze niż kurczak!

Dieta