Odżywki białkowe a nerki

Odżywki białkowe a nerki

Redakcja

2016-12-19

brak komentarzy

Właściwa podaż białka zaspokajająca dzienne zapotrzebowanie to ważny składnik prawidłowej diety, jest wprost nieodzowna dla poprawnego działania ciała ludzkiego. Przyjmuje się, zależnie od źródeł, iż w wypadku ludzi dojrzałych o przeciętnej aktywności fizycznej zapotrzebowanie na białko mieści się w przedziale 0,8 – 1,1g na kg ciała (przy poprawnym BMI).

Osoby aktywne, szczególnie fani dyscyplin aerobowych i wytrzymałościowo-siłowych wymagają mimo wszystko większej białka, by pokryć intensywne zapotrzebowanie. Ze względu na to że precyzyjne określenie potrzeb ustroju sportowca jest niełatwe, a w obiegowym ujęciu rola białka jako elementu jadłospisu jest przeceniana, nie są sporadycznością rekomendacje by zażywać 2,5g białka na kg wagi, a w poszczególnych przypadkach dodatkowo więcej.

Zobrazujmy: dla 85-cio kilogramowego sportowca 2,5g białka na kg ciała to 212g białka na 24 h. Okazuje się zatem to ponad kilogram chudego mięsa albo 35 jajek rozmiarów "M". W ostatnich latach entuzjastów diet wysokobiałkowych przybyło za sprawą wyszczuplającej diety proteinowej dr Pierre'a Ducana. Przekornie wysoka podaż białka, wykorzystywana w dietach ukierunkowanych na wzrost mięśni może mieć dodatkowo zastosowanie przy redukcji tłuszczowej.

Odżywki białkowe a nerki

Nie będziemy w tym artykule rozpatrywać zasadności takich, a nie innych rekomendacji czy praktyk związanych z jedzeniem, przyjrzymy się mimo wszystko ich bezpieczeństwu. Dużo mówi się o negatywnymi wpływie olbrzymiej podaży białka na stan organizmu, zwłaszcza na działanie nerek. Rzeczywiście przemiana materii aminokwasów z których budują się białka, doprowadza do wyprodukowania toksycznego amoniaku, który musi zostać zneutralizowany do mocznika, a taki wydalany okazuje się poprzez nerki. Czy mimo wszystko konsumowanie wysokich dawek białka może być rzeczywiście negatywne dla nich szkodliwe?

Na tak obstawione pytanie zdecydowali się dać odpowiedź badacze z Uniwersystetu w Brukseli ("Free University of Brussels"), przeprowadzając badanie z udziałem zawodowych kulturystów i zawodników pozostałych dyscyplin przyjmujących diety wysokobiałkowe. W tym zamiarze grupie badanych ludzi zalecono dietę dostarczającą 2,8g białka na kg wagi poprzez 7 dni, pobrano także próbki krwi i moczu w celu ustalenia wpływu takiego modelu żywieniowego na elementarne funkcje czynnościowe nerek i inne wskaźniki fizjologiczne. Również klirens kreatyniny (wyciąg której usunięcie umożliwia oszacować stan organizmu nerek), a także usunięcie albumin i wapnia z moczem mieścił się w przedziale normy i nie był w istotny sposób skorelowany z częstym spożyciem dostarczanego białka, co pokrywa się z innymi badaniami weryfikującymi takową współzależność.

Oznacza to, iż diety wysokobiałkowe zakładające konsumowanie białka (w tym wypadku) do ilości 2,8g na kg wagi nie stanowią bezpośredniego zagrożenia dla kondycji i nie upośledzają działań nerek. Nie oznacza to wiadomo, iż białkiem możemy objadać się bez wyrzutów sumienia, a wyłącznie iż obiegowe przeświadczenie na temat wpływu owego elementu trawiennego na zdrowie jest przedemonizowane.


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

TreningiSuplementacja treningowa